вівторок, 1 листопада 2016 р.


1 листопада 1993р. - створено Європейський союз.

Результат пошуку зображень
Результат пошуку зображень за запитом "карта країн-членів Європейського союзу"







Результат пошуку зображень за запитом "карта країн-членів Європейського союзу"Результат пошуку зображень за запитом "карта країн-членів Європейського союзу"

Європе́йський Сою́з (Євросою́з, ЄС, англ. European Union, EU) — економічний та політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі і Європейської економічної спільноти, що були засновані шістьма країнами в 1951 та 1958 роках відповідно. В сучасному вигляді існує на основі Договору про Європейський Союз, підписаному 7 лютого 1992 року і чинному з 1 листопада 1993.
ЄС діє через систему наднаціональних інституцій та спільно узгоджених рішень держав-членів. Інституціями ЄС є: Європейський Парламент, Європейська Рада, Рада Європейського Союзу, Європейська Комісія, Суд Європейського Союзу, Європейський суд аудиторів та Європейський центральний банк. Європейський Парламент обирається кожні 5 років громадянами Європейського Союзу. В ЄС діє єдиний ринок через стандартизовану систему законів, що діють у всіх державах-членах. У Шенгенській Зоні паспортний контроль відмінений. Політика ЄС направлена на забезпечення вільного пересування людей, капіталу, товарів та послуг. Монетарний союз був заснований у 1999 році і вступив в повну силу у 2002, коли були введені в обіг монети та банкноти євро. Станом на 2016 рік, у Єврозону входять 19 держав-членів, що використовують євро як свою національну валюту.
На сьогодні, Європейський Союз займає площу 4 324 782 км2 (7-ме місце в світі), з населенням більше 508 мільйонів людей (3-тє місце). Загальний номінальний валовий внутрішній продукт складає більше 16 трлн. доларів США (2-ге місце), за паритетом купівельної спроможності — 19 трлн. доларів США (1-ше місце). Якщо вважати ЄС країною, то за доходом на душу населення він входив би в двадцятку найзаможніших країн світу.[2] Європейський Союз є повноправним членом Світової організації торгівлі, має представництва в ООН, «Великій Сімці», «Великій двадцятці» та постійні дипломатичні місії по всьому світу. ЄС не має власних збройних сил але сприяє військовому співробітництві його країн-членів більшість яких є членами НАТО. Через великий політичний і економічний глобальний вплив, Європейський Союз розглядають однією з потенційних наддержав.
Де-факто столицею Європейського Союзу є Брюссель (де базуються більшість інституцій ЄС)(https://uk.wikipedia.org/wiki/)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В перший тиждень грудня у Любинському ЗЗСО І-ІІІ ступенів було проведено Тиждень правознавства. Вчителі Якимець О.В. та Якимець І.І. прове...